Pristigla nova količina polovnih notebook računara!                 Popust 20% na sve usluge servisa racunara!                 Microsoft planira da promeni izgled ikonica na Windows-u 10.                

Profi blog - sve o računarima, opremi, servisu i održavanju opreme...11
datum 20/01/2018

Da li izabrati laptop ili desktop ?

Da li izabrati laptop ili desktop ?

Da li izabrati laptop ili desktop računar?

Pitanje iz naslova postaje najvažnije kada stigne vreme za nabavku novog računara. Teško skupljeni novac za kupovinu potrebno je utrošiti najpametnije, a to često nije jednostavno. Laptop računari su već godinama unazad preuzeli primat nad desktop računarima, bar kada je količina prodatih primeraka u pitanju, ali ostaje pitanje da li je baš uvek opravdano koristiti ih. Oni izgledaju moderno, naročito ako su tanki i možete da ih ponesete sa sobom i da se hvalite pred prijateljima… Samo, što postoji jedna stvar na koju se često zaboravlja – to vam neće pomoći da brže i bolje obavite posao. A svrha računara je upravo u tome – da vam olakša i ubrza rad.

Dakle, šta dobijate, a šta gubite ako se odlučite za laptop?

Dobijate mobilnost i ništa drugo. Laptop računari su generalno skuplji od desktop varijanti i mnogo su manje komforni za rad jer imaju manju tastaturu, manji monitor… Naravno, možete da dokupite veći monitor, eksternu tastaturu…, ali to povećava ionako velike troškove. Pri tome, u istom cenovnom rangu laptop računari imaju znatno slabije performanse od desktopa. Zato, samo ukoliko često putujete i ukoliko računar koristite za poslovne svrhe ima opravdanja kupiti laptop, gledajući sa strane uložene novčane investicije.

Desktop jeste na oko ružniji i možda deluje zastarelo u odnosu na laptop, ali ukoliko ste ograničeni novčanim sredstvima, definitivno je bolje rešenje. Za isti uloženi novac dobićete znatno jaču mašinu, koja može da ima sopstvenu grafičku kartu (što je od esencijalnog značaja ukoliko želite da se igrate na računaru). Osim toga, nadgradnja desktop računara je daleko jeftinija, jer možete da po potrebi dokupite samo hard disk, grafičku kartu, matičnu ploču, memoriju, procesor… što je kod laptopa često nemoguće (sem eventualno povećanja memorije i možda zamene za veći disk). Još neke od prednosti desktop računara su što je mnogo prijatnije kucanje na velikoj tastaturi, što je mnogo lepše odigrati neku igru na velikom monitoru i što imate daleko više komfora u radu. A i u slučaju kvara, popravke su mnogo jeftinije, upravo zbog činjenice da su modularni.

Drugim rečima, ukoliko ste ograničeni finansijama, desktop bi i dalje trebao da vam bude prvi izbor prilikom kupovine računara, jer dobijate mnogo više za novac koji ste uložili, naročito ukoliko je primarna upotreba računara zabava. Laptop bi u tom slučaju bio dobar kao drugi računar. Kao osnovni računar laptop možete da kupite isključivo ukoliko imate dovoljno novca za dovoljno moćnu mašinu koja će po svojim radnim karakteristikama moći da parira desktopu.


arrow_upward

10
datum 15/11/2017

Kako ubrzati računar?

Kako ubrzati računar?

Evo nekoliko predloga kako ubrzati računar:

1. Proverite da li u računaru imate viruse ili druge štetne programe: Virusi su često razlog zašto Vaš računar radi sporo i baguje. Iako imate instaliran Antivirusni program ne znači da ste u potpunosti zaštićeni. Dešava se da besplatni antivirusni programi neke viruse uopšte ne detektuju i da oni slobodno vršljaju po vašem sistemu. Za sigurniju zastitu savetujemo   

2. Očistite vaš računar od prašine: Svaki računar se vremenom napuni prašinom, pa zbog toga počne da se pregreva. U najgorem slučaju, pregrevanje računara izazvano prašinom može dovesti do otkazivanja pojedinih komponenti. Da bi ste izbegli ovakav scenario, odnesite vaš računar u servis na čišćenje makar jednom godišnje, a idelano bi bilo na svakih 6 meseci. Ne preporučujemo vam da sami čistite računar od prašine, ako niste sigurni šta i kako radite, vrlo lako možete da napravite veću štetu nego korist.
kaspersky internet security.

3. Očistite vaš Desktop i programe koje ne koristite: Ako svakodnevno koristite računar, Desktop vam je sigurno zatpran raznim fajlovima koje uopšte ne koristite. Obrišite sve fajlove koje ne koristite sa Desktopa, a one koje koristite složite po folderima.

4. Proverite ispravnost hard diska. Defragmentujte hard disk i bekapujete podatke: Podaci na hard diksu su razbacani na sve strane i zato operativni sistem i programi sporije rade dok ih iščitaju. Defragmentacije je proces u kome se podaci na hard disku slažu tako da OS i programi mogu maksimalno brzo da im pristupe. Svi u računaru posedujemo neke fajlove koji su nam bitni i koje ne želimo da izgubimo. Gubitak fajlova se može desiti usled crkavanja hard diska, napada virusa itd. Najbolji način da sačuvate bitne podatke je da ih prebacite na neki externi uredjaj (ext. Hdd ili Usb flash) ili Cloud (oblak)

5. Ažurirajte programe koje koristite na najnovije verzije: Iz sigurnosnih razloga, a i da bi vaš računar bolje radio, trudite se da koristite uvek najnovije verzije svih programa. Ovo se posebno odnosi na Antivirusne programe


arrow_upward

09
datum 23/06/2016

Da li se isplati kupiti polovan računar?

Da li se isplati kupiti polovan računar?

Pitanje koje mi postavljaju prijatelji, rođaci, kolege s posla, komšije… a vrlo često se isto pitanje nađe i po raznim internet forumima.

Mišljenja i odgovori su naravno različiti. Neko je za, a neko isključivo protiv. Ali poenta kupovine polovnog računara bez obzira da li se radi o desktop ili laptop računaru je gotovo uvek ograničen budžet, odnosno ušteda novca. Shodno tome praktičan odgovor bi bio – DA, isplati se kupiti polovan računar u skladu sa budžetom koji imamo, ali samo ako smo sigurni da je računar testiran, ispravan i da dobijemo bar minimalnu garanciju kako bi smo bili u mogućnosti da vratimo računar ukoliko nam eventualno ne bude odgovarao.

Ipak, prilikom kupovine polovnog računara imajte u vidu da su to obično računari koji su stari generaciju ili dve i proverite da li sa takvim računarom možete završiti posao koji želite. Dakle, važno je da unapred dobro razmislite u koje ćete svrhe upotrebljavati računar i da se dobro raspitate o željenom modelu. Ukoliko vam je recimo računar potreban prvenstveno za igranje najnovijih igara ili za pravljenje animacija, za video montažu ili sl. definitivno je bolje da pokušate da još malo prištedite i kupite nov računar sa garancijom u prodavnici. Ali ako vam je računar potreban za surfovanje internetom, komunikaciju putem Skajpa i sličnih servisa, za gledanje filmova, slušanje muzike, pisanje tekstova, obradu informacija, kao i za većinu standardnih kancelarijskih poslova – adekvatan polovni računar može biti sasvim dovoljan.

Sve u svemu, kupovina polovnog računara svodi se na to da znate za šta vam je računar potreban i koliko novca ste spremni da potrošite.


arrow_upward

08
datum 23/06/2016

Zašto je neophodno da održavate računar

Zašto je neophodno da održavate računar

Imate li automobil? Ako je odgovor potvrdan, postavićemo vam još jedno pitanje? Da li ga vozite kod mehaničara na kontrolne preglede? Odgovor i na ovo pitanje je, u najvećem broju slučajeva potvrdan. E sad, zamislite da je računar isto što i automobil. U suštini on to i jeste – sredstvo pomoću koga ćete doći do određenog cilja. A ako vas pitamo da li redovno održavate svoj računar, prilično smo sigurni da je odgovor na to pitanje negativan. A ne bi trebalo da bude…

Koliko god da ste pažljivi u radu sa računarom primetićete da vremenom počinje da radi sve sporije. Potrebno mu je sve više vremena da se pokrenu operativni sistem i programi, počele su da se javljaju neke čudne poruke sa greškama, programi se zaglavljuju… Razlozi za to mogu da budu i softverske i hardverske prirode. Ukoliko često instalirate (i deinstalirate) programe, u registracionoj bazi, kao i na samom disku ostaće repovi tih programa koji ničemu ne služe, sem da usporavaju računar. Možda ste zapatili i neki zlonamerni program koji skriven “vršlja” po vašem sistemu.A možda zbog prašine u kućištu (koja se skuplja ma koliko vodili računa o higijeni u stanu) ventilator sporije radi, pa to dovodi do povišenja temperature. Možda je problem i u nedostatku termalne paste koja je izgubila prvobitna svojstva i ne provodi temperaturu na pasivni hladnjak u ovoljnoj meri…

Ovo su samo neki od stotina, pa i hiljada različitih problema koji mogu da prouzrokuju nestabilan ili sporiji rad računara. Zato je, čim primetite de se sa računarom dešava nešto čudno, potrebno da reagujete sami, ili ako nemate dovoljno znanja za to, da konsultujete profesinalni servis koji će otkloniti te probleme. Jer, to je mnogo jeftinija solucija nego da čekate, gubite vreme i živce sa računarom koji ne radi kako treba, a u krajnjoj liniji može da dovede i do otkazivanja neke komponente (pregorevanja procesora ili neke druge komponente), ili do gubitka nekih važnih podataka.

Kod laptop računara situacija je još kompleksnija. Kod desktopa je dovoljno da se odvrnu dva šrafa da bi se pogledala unutrašnjost kućišta, dok pogled u unutrašnjost laptopa zahteva više aktivnosti, vremena i znanja i nisu baš svi sposobni da to urade. Zato, je za dug život prenosnog računara preporučeno godišnje čišćenje i preventivno servisiranje i to ide do te mere da pojedini proizvođači traže da se to obavi inače će se izgubiti garancija. Stoga razmislite o tome da i vašeg prenosnog ljubimca obradujete jednim dobrim čišćenjem i sistematskim pregledom.

Servis laptop računara – Profi Computers


arrow_upward

07
datum 30/03/2016

Vreme je za čišćenje laptopa !!!

Vreme je za čišćenje laptopa !!!

Vreme je za čišćenje laptopa !!!

Laptop je počeo da se greje više nego "obično", kuler (ventilator) naglo povećava broj obrtaja, tj. počne da duva snažno kako bi ga "ohladio". Kuler sa senzora temperature dobija izveštaj o temperaturi pojedinih komponenti i ako su povećane on duva jače jer njegova uloga jeste da izduvava topao vazduh kroz rešetkaste otvore na kućištu. 

Najčešći uzrok pregrejavanja laptopa je: 

- Prašina se nagomila oko ventilatora i otvora kroz koji on izduvava, pa  normalna cirkulacija vazdušne struje   ili biva otežana ili dodje do blokade ventilatora

- Prašina se nagomila na komponentama koje se inače greju pa pravi prepreku normalnoj transmisiji toplote.

- neispravnost neke komponente

- neispravna baterija laptopa..

Ako se laptop zaista pregrejava može da dodje do njegovog restartovanja ili gašenja. Prema ovom problemu se treba odnositi kao prema nečemu kad mora urgentno da se deluje, kako ne bi nastupile ozbiljne posledice tipa otkazivanja neke komponente, pa samim tim i otkazivanja laptopa. 

Laptop ima svoje hlađenje koje je sasvim dovoljno ako se laptop čuva od kontakta sa prašinom i vlagom. Međutim, i najveća briga o laptopu često biva nedovoljna pa dolazi do situacije da laptop bude prljav. To znači da je neophodno čišćenje, naročito pred leto, pred putovanja, kada temperatura prelazi i 40 stepeni celzijusa. Kompletno čišćenje ubrzava rad laptopova, produžava radni vek laptopa i smanjuje rizik od velikih kvarova poput crkavanja matične ploče ili grafičkog čipa..

Prva stvar koju treba preduzeti jeste locirati izvor povišene temperature u samoj fizičkoj arhitekturi laptopa. Pored toga što laptop izduvava topao vazduh kroz otvore na kućištu koji su za to i predviđeni, dodirom kućišta rukom u nekim slučajevima se može osetiti deo mašine koji se greje više nego što je uobičajeno. Čićenje laptopa zavisi od tipa laptopa - na nekima je čišćenje kulera jednostavno, dok se na drugima mora skinuti sve do poslednjeg šrafa.. Najteži za otvaranje su Apple Mac, neki Dell Vostro, Qosmio i HP touch modeli, mada nema pravila jer svi proizvođači prave i dobra i loša rešenja


arrow_upward

06
datum 19/01/2016

Windows 8 ide u penziju !!!

Windows 8 ide u penziju !!!

Ako ste i vi jedan od korisnika Windows 8 operativnog sistema,krajnji vam je čas da ga nadogradite, jer su iz američke kompanije objavili kako će od 12. januara 2016. godine, prestati pružati podršku za Windows 8!

Odmah na početku moramo napomenuti – Windows 8 i Windows 8.1 su dve različite verzije operativnog sistema, te je Microsoft odlučio prestati pružati podršku samo za stariju verziju (8). Novija (8.1) verzija ima garantovanu mainstream podršku još barem dve godine, a za tu verziju će sigurnosne nadogradnje objavljivati sve do 2023. godine.

Prema dostupnim podacima iz od prošle godine , Windows 8 koristi oko 2,96% korisnika, s tendencijom naglog pada broja korisnika (navodno je zadnjih dana broj pao ispod 1%, što i ne čudi s obzirom na okolnosti). Svi oni koji su još uvijek ostali trebali bi iz sigurnosnih razloga nadograditi svoj operativni sistem na verzije 8.1 ili 10, što im Microsoft omogućuje potpuno besplatno, sve do sredine ove godine. Jasno, uslov je da imate legalno kupljene Windowse.

Dodajmo još za kraj kako su se iz Microsofta prije nekoliko dana pohvalili činjenicom da se Windows 10 nalazi na preko 200 miliona računara. “Jako smo uzbuđeni što naši korisnici jako vole Windows 10. Takođe, primjećujemo značajno veće zadovoljstvo korisnika nego kod bilo koje prošle verzije Windowsa.” – stoji u saopštenju.


arrow_upward

05
datum 12/02/2015

Termalne paste

Termalne paste

Šta treba znati o termalnim pastama?

Termalna pasta služi za bolje provođenje toplote između površine procesora (ili nekog čipa) i  hladnjaka.

Kada bi se na procesor stavio hladnjak, bez termalne paste, između površine procesora i površine dna hladnjaka bila bi šupljina u kojoj bi se nalazio vazduh  (jer ploča procesora i ploča hladnjaka ne mogu idealno nalegati koliko god one ravne bile). Vazduh  je izolator,  skoro nikako ne provodi toplinu. Posledica bi bilo veće zagrevanje procesora, hladnjak ne bi dobro hladio jer toplina s procesora ne bi bila dovoljno brzo odvođena na hladnjak. Termostabilna pasta popunjava mikrošupljine između procesora i baze hladnjaka i dobro je toplotno provodljiva.S pastom je bolje odvođenje proizvedene toplote s procesora na hladnjak.

Koliko često treba menjati termalnu pastu?

Preporuka je menjati pastu svakih godinu (max dve) ako se ne radi o nekoj kvalitetnoj koja ne gubi svojstva s vremenom. Ako je u pitanju kvalitetna pasta, ne treba ju mijenjati duži vremenski period (uglavnom navedeno na samoj ambalaži). Pastu je također obavezno zameniti i svaki put kad se odvaja hladnjak od procesora (radi čišćenja, zamijene hladnjaka i sličnog) neovisno o kakvoj se pasti radi. Termalnu pastu na grafičkoj kartici ne treba menjati skroz dok je kartica pod garancijom pošto skidanjem hladnjaka se gubi garancija.

Koje vrste paste postoje?

Paste na bazi silikona uglavnom oksidiraju bakar, stoga takve ne treba koristiti ako se koristi bakarni hladnjak. Paste na bazi metala (npr aluminija, srebra) su uglavnom električki-vodljive pa se  ne  koriste na čipovima koji nemaju zaštitu (heatspreader) (primer čipa bez zaštite je upravo grafički čip ili stariji procesori kao AMD Athlon XP) kako ne bi došlo do neželjenog kratkog spoja. Paste na bazi keramike/porculana ne provode dobro dok se nekoliko dana ne akomodiraju (do 7 dana nakon nanošenja), električki su izolator i dobre su za upotrebu na čipovima koji su zaderani, okrznuti ili blago sastrugani. Postoje i neprovodive paste na bazi aluminija/srebra kao i neoksidirajuće na bazi silikona, no takve su znatno skuplje nego "jeftine".

Koji je postupak nanošenja paste?

Staru pastu temeljno ukloniti (tampon od vate, wc-papir eventualno 93% alkoholom). Da bi u potpunosti očistili bazu coolera od masnoča, preporuka je koristiti običnu gumicu za olovku Pre nanošenja nove paste hladnjak i čip moraju biti potpuno čisti i SUVI. Novu pastu je najbolje naneti veličine zrna pirinča na sredini procesora i ne razmazivati. Nakon stavljanja "zrna pirinča" paste nasred procesora samo staviti hladnjak - pritisak hladnjaka ravnomerno rasporedi pastu i istisne vazduh  koji može smetati jer je izolator.Ako se pasta razmazuje često ostaju mehurići vazduha.


arrow_upward

03
datum 17/12/2014

Solid State Diskovi SSD-diskovi

Solid State Diskovi SSD-diskovi

Diskovi

Diskovi služe za smeštanje podataka i omogućavaju njihovo čuvanje i nakon gašenja računara. Mehanički Hard Diskovi su bili standard za većinu personalnih računara do pre nekoliko godina. Karakteristično za ove diskove jeste da funkcionišu slično kao gramofon. Samo što za razliku od gramofona, koji „čita“ ispupčenja i rupice na gramofonskoj ploči, glava u disku nikad ne dodiruje disk, ako ga dirne i „zaore“ po ploči, ta ploča postaje neupotrebljiva. Zato su ovakvi diksovi veoma osjetljivi na padove i udarce i zbog toga često bolji diksovi za laptopove u sebi imaju uređaj koji meri ubrzanje i ako oseti da vam je laptop ispao, automatski zaustavlja upis i čitanje sa diska kako bi zaštitio disk i podatke dok se situacija ne smiri.

SSD

Međutim, u poslednjih nekoliko godina, sve češće možemo čuti za SSD diskove, odnosno Solid State Drive diskove. Za razliku od HDD diskova, SSD diskovi nemaju pokretnih delova, i možda je najlakše da ih shvatite kao velike USB fleške, mada treba imati u vidu da se memorijski čip u SSD disku razlikuje po tipu i brzini od onog u USB fleš memoriji. Ovakva konstrukcija SSD diskova omogućava znatno brže čitanje podataka sa njih što korisniku omogućava da se znatno brže učitava operativni sistem, startuju aplikacije i ukupno gledano ubrza rad računara.

Brzina!!!

Pojava SSD diskova je omogućila još jedan način za unapređenje brzine računara koji u ovom trenutku nisu stariji od 3 ili 4 godine. Ranije, kada ste hteli da ubrzate računar, praktično jedina stvar koju ste mogli da uradite jeste bila da kupite još radne memorije. Danas, postojeći HDD disk možete zameniti SSD diskom i značajno ubrzati računar.


arrow_upward

02
datum 8/12/2014

Anti malware i spyware

Anti malware i spyware

Šta je malware?

Mallware je ukratko malicious software, u prevodu malevolentan softver, softver koji šteti vašem računaru. Tu spadaju razni virusi, trojanci, keyloggeri i ostala nevaljala đubrad! Koriste se kako bi napadač dobio neke informacije o vama koje vi ne biste želeli da iko zna. Mnogi ni ne znaju dasu zaraženi i da njihove računare može da koristi neko drugi kako bi slao spam mailove, širio dečiju pornografiju, napadao servere i slične ilegalne radnje. Često nećete morati ni da otvarate neki fajl koji dobijete u mailu, već ćete se zaraziri posećivanjem nekog sajta. Adobe Flash, Java pa i sam Windows imaju u sebi rupe, koje ljudi iskoriste kako bi zarazili što veći broj ljudi. Dakle, ne krivite sebe ako se uspete zaraziti.

Bitno je da ste uvek na oprezu, ne otvarajte linkove koje vam daju nepoznate osobe, znam da ume da bude primamljivo kada vidite "get 10000 World of Tanks gold for free" ali to je prevara, ne nasedajte. Oprez je prvi korak u borbi protiv računarskog zla!

Šta je spyware?

Spyware je softver koji prikuplja informacije o pojedincima ili kompanija, bez njihovog znanja, i prosleđuje ih dalje ili koristi te informacije kako bi dobio pristup zaraženom računaru. Spyware može da prikupi sve informacije o vašem računaru, bez vašeg znanja, i to iskoristi. Neki mogu da promene podešavanja vašeg računara i osakate vam računar nakon čega on postaje spor.


arrow_upward

01
datum 20/11/2014

Čišćenje računara od prašine

Čišćenje računara od prašine

Kako očistiti računar?

Sprečite kvarove i ubrzajte kompjuter. Računari skupljaju dosta prašine koja može izazvati ozbiljne probleme. Ona usporava računar, povećava buku ventilatora, izaziva resetovanja, skraćuje radni vek komponenti. Da bi se hladile komponente u računaru, potrebno je osigurati dobar protok vazduha koji iz prostorije ulazi u kućište kompjutera, preuzima na sebe toplotu koju oslobadjaju komponente, te je odvodi izvan kućišta.Najčešći uzrok pojave poznatije kao pregrevanje procesora predstavljaju zaprljani ventilatori i to u velikom broju slučajeva može da dovede do drastičnog smanjenja radnih performansi računara, a u pojedinim situacijama, čak i do otkaza procesora i matične ploče.

Prašina se često zavuče i zapuši dobar deo prostora između rebara hladnjaka, a takođe formira i poseban sloj između ventilatora i hladnjaka koji sprečava dotok vazduha. Blagim potezima četke skinite prašinu prvo sa ventilatora, a potom i između rebara hladnjaka. U slučaju da ima većih naslaga prašine među rebrima, u pomoć pozovite neku veliku iglu i s njom isprobijajte skorelu prljavštinu. Obavezno proverite ispravnost ventilatora, osluškujući njegov rad kada brzo zavrtite njegova peraja.

U zavisnosti od stepena zaprljanosti hladnjak se može produvati kako bi se uklonila prašina koja je izmakla četki. Za ovo se mogu koristiti : namenski kompresori, izduvna strana usisivača, ali je najbolja opcija kompresor!


arrow_upward


blog 11
datum 20/01/2018

Da li izabrati laptop ili desktop ?

Da li izabrati laptop ili desktop ?

blog 10
datum 15/11/2017

Kako ubrzati računar?

Kako ubrzati računar?

blog 09
datum 23/06/2016

Da li se isplati kupiti polovan računar?

Da li se isplati kupiti polovan računar?

blog 08
datum 23/06/2016

Zašto je neophodno da održavate računar

Zašto je neophodno da održavate računar

blog 07
datum 30/03/2016

Vreme je za čišćenje laptopa !!!

Vreme je za čišćenje laptopa !!!

blog 06
datum 19/01/2016

Windows 8 ide u penziju !!!

Windows 8 ide u penziju !!!

blog 05
datum 12/02/2015

Termalne paste

Termalne paste

blog 03
datum 17/12/2014

Solid State Diskovi SSD-diskovi

Solid State Diskovi SSD-diskovi

blog 02
datum 8/12/2014

Anti malware i spyware

Anti malware i spyware

blog 01
datum 20/11/2014

Čišćenje računara od prašine

Čišćenje računara od prašine

Profi computers d.o.o.

Dalmatinska 117, 11000 Beograd
tel/fax 011/3088-076
tel/fax 011/2420-432
email: profi@sbb.rs
radno vreme: 10-18h, subotom 10-15h
1.
Profesionalni servis i nadogradnja računara.
2.
Laptop servis, otkup i prodaja.
3.
Pažljiv i savestan pristup uređajima i podacima.

@ Copyright 2018 Movens.rs