blog br. 07 30/03/2016
Vreme je za čišćenje laptopa !!!



Vreme je za čišćenje laptopa !!!

 

Laptop je počeo da se greje više nego "obično", kuler (ventilator) naglo povećava broj obrtaja, tj. počne da duva snažno kako bi ga "ohladio".
Kuler  sa senzora temperature dobija izveštaj o temperaturi pojedinih komponenti i ako su povećane on duva jače jer njegova uloga jeste da izduvava topao vazduh kroz rešetkaste otvore na kućištu.
 

Najčešći uzrok pregrejavanja laptopa je:
 

- Prašina se nagomila oko ventilatora i otvora kroz koji on izduvava, pa  normalna cirkulacija vazdušne struje   ili biva otežana ili dodje do blokade ventilatora

- Prašina se nagomila na komponentama koje se inače greju pa pravi prepreku normalnoj transmisiji toplote.

- neispravnost neke komponente

- neispravna baterija laptopa..


Ako se laptop zaista pregrejava može da dodje do njegovog restartovanja ili gašenja. Prema ovom problemu se treba odnositi kao prema nečemu kad mora urgentno da se deluje, kako ne bi nastupile ozbiljne posledice tipa otkazivanja neke komponente, pa samim tim i otkazivanja laptopa.
 

Laptop ima svoje hlađenje koje je sasvim dovoljno ako se laptop čuva od kontakta sa prašinom i vlagom. Međutim, i najveća briga o laptopu često biva nedovoljna pa dolazi do situacije da laptop bude prljav. To znači da je neophodno čišćenje, naročito pred leto, pred putovanja, kada temperatura prelazi i 40 stepeni celzijusa. Kompletno čišćenje ubrzava rad laptopova, produžava radni vek laptopa i smanjuje rizik od velikih kvarova poput crkavanja matične ploče ili grafičkog čipa..


Prva stvar koju treba preduzeti jeste locirati izvor povišene temperature u samoj fizičkoj arhitekturi laptopa. Pored toga što laptop izduvava topao vazduh kroz otvore na kućištu koji su za to i predviđeni, dodirom kućišta rukom u nekim slučajevima se može osetiti deo mašine koji se greje više nego što je uobičajeno.
 Čišćenja laptopa zavisi od tipa laptopa - na nekima je čišćenje kulera jednostavno, dok se na drugima mora skinuti sve do poslednjeg šrafa.. Najteži za otvaranje su Apple Mac, neki Dell Vostro, Qosmio i HP touch modeli, mada nema pravila jer svi proizvođači prave i dobra i loša rešenja


Sadržaj korpe ...0


nadogradnja racunara
servis racunara
popravka racunara
nadogradnja laptop racunara
nadogradnja notebook racunara
ciscenje virusa
nadogradnja kompjutera
nadogradnja netbook racunara
uklanjanje virusa
spasavanje podataka
backup podataka
reinstalacija sistema
ugradnja komponenti
legalizacija softvera
umrezavanje racunara
povezivanje racunara na internet
laptop nadogradnja
notebook nadogradnja
pc nadogradnja
racunarska oprema
prodaja racunara

Broj poseta : 0